Til forsiden

Vil du vide mere

Et implantats fysiske udseende kan variere lidt fra system til system, men fælles for de godkendte mærker er, at de alle består af fabriksrent titanium.
Som med mange andre store opfindelser var det et tilfælde, som første til opfindelsen af implantatet.
En svensk bioingeniør skulle måle radioaktivitet i hundekæber. Det radioaktive materiale var lukket inde i en lille boks - af titanium.
Da forsøget var ovre, og boksene skulle fjernes, var de vokset fast i hundekæberne. Heldigvis spurgte Per I Brånemark sig selv, om ikke man kunne bruge dette til noget.
Det første implantat – Brånemarkimplantatet, blev sat ind i 1969, og det sidder der stadig!
I starten var det mest et spørgsmål, om implantaterne ville blive siddende, og teknisk var det lidt klodset.
Siden er udviklingen gået rigtig stærkt, alle komponenter passer sammen med få tusinddele af en millimeter, og fokus er nu meget mere på de svære tilfælde og specielt på udseendet.

 

Biologi
Af ukendte årsager vokser knoglecellerne (osteoblasterne) meget hurtig ad de nydannede fibrinskeletter fra blodet. De første celler, som når implantatets overflade, vokser fast, og de næste vokser fast i de første osv. og til sidst er implantatet fuldt integreret og fastlåst i knoglen.

 

Hvad betyder ordene?

 

Osseointegreret

 

Betyder at implantatet er vokset helt fast i knoglen

 

Helingstid

 

Hentyder til den tid, det tager for implantatet at vokse fast (se senere)

 

Healingabutment

 

Den skrue, som monteres ved operationen, som tandkødet vokser omkring

 

Abutment

 

Er en forlænger af implantatet, som monteres ned i implantatet

 

Immediat indsættelse

 

En evt. tand/rod fjernes, og i samme omgang indsættes implantatet

 

Immediat belastning

 

Implantatet forsynes med krone el. bro umiddelbart efter operationen

 

Skruede løsninger

 

Kronen eller broen skrues fast i implantatet, og hullet lukkes med plast

 

Cementeret løsning

 

Abutment skrues fast i implantatet, og kronen eller broen cementeres herpå

 

Knogleopbygning

 

Genopbygning af knogle på steder, hvor implantatet skal sidde

 

Sinusløft

 

Opbygning af knogle i kæbehulen, som sidder over kindtænderne

 


Anvendelse
Implantater kan bruges i flere tilfælde, men det kræver altid, at der er knogle nok.
Erstatning af en enkelt tand er en naturlig måde at genoprette bid og udseende, og er samtidig mere skånsom end den alternative broløsning, hvor nabotænderne bores ned til ca. 50%. Behandlingen tager i alt 3½ mdr. og koster 18750,- -> 20000,- Tilskud fra Danmark ca. 4500,-

 

Flere manglende tænder kan erstattes med en fast porcelænsbro, som bæres af implantater, og hvis ellers forholdene tillader det, kan en bro båret af implantater erstatte alle manglende tænder. En sådan bro kan produceres i forskellige materialer og derfor til forskellige priser. Behandlingen er alt fra få uger til 4 mdr. og koster fra 68000,- til 110000,-

 

Løse proteser kan også bringes til at fungere igen ved hjælp af implantater. I underkæben indsættes to implantater i de tidligere hjørnetandspladser, herpå monteres efter 6 uger kugleabutments, som sammen med modsatte tryklåse monteret i protesen, kan holde protesen under tale og tygning. Hele behandlingen incl. ny protese koster ca. 30000,- og tilskuddet fra Danmark er ca. 5000,-

 

Indsættelse af grafisk sekvenser af behandlinger samt fotos.

 

Priser
Generelt er den eneste rigtige måde at finde prisen på behandlingen en grundig undersøgelse af forholdene, information samt udformning af et fast overslag på behandlingen, idet der kan være flere faktorer at tage hensyn til.
Derfor er de ovennævnte priser vejledende.

 

Erfaring og succesprocenter
Som nævnt blev de første implantater sat i i 1969, men behandlingen tog først form i 80'erne og er efter år 2000 blevet til en almindelig og pålidelig behandlingsform.
Her på klinikken startede vi med implantatbehandling i 1989, og der er sat knap 5000 implantater ind i dette tidsrum.
Langt de fleste undersøgelser af resultaterne for implantater viser, at mellem 90 og 97% af alle implantater sætter sig fast og kan bruges.
Når forarbejdet er grundigt og erfaringen stor, er risikoen for evt. skader meget lille - dog skal man være ekstra bagtil i underkæben.
Det værste som kan ske, er normalt, at et implantat ikke vokser fast og sker dette, venter man på at knoglen heler igen og indsætter et nyt.

Østerågade 20, 1.th, 9000 Aalborg - Tlf.: 98 10 20 86 - E-mail: info@implantattand.dk